3/02/2010
Välkommen hit!!!
Fakta är sådan jag har fått från barnmorskor, läkare och anna sjukvårdspersonal under min resa Från ofrivilligt barnlös till frögurka...
Jag började som 21-åring redan med stämpeln ofrivilligt barnlös. De hittade inga som helst fel på oss och Pergotime-kurer var verkningslösa. Innan vi skulle gå vidare på andra behandlingsmetoder skilde vi oss...
6 mån efter vår skilsmässa var både jag och min fd mans nya flickvän gravida. Han och jag passade inte ihop helt enkelt!
Det här är även vad en vän till mig har hört, när hon och hennes man gick igenom IVF, många passar inte ihop helt enkelt....
Tipsa gärna om saker och ting som du tycker kan vara lämpligt att ta upp här....
Dina rättigheter i sjukvården.
Nästa gång tycker jag att du ska hänvisa till Hälso- sjukvårdslagen (1982:763) § 2a-f
Mål för hälso- och sjukvården
2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en
vård på lika villkor för hela befolkningen.
Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde
och för den enskilda människans värdighet. Den som har det
största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde
till vården. Lag (1997:142).
Krav på hälso- och sjukvården
2 a § Hälso- och sjukvården skall bedrivas så att den uppfyller
kraven på en god vård. Detta innebär att den skall särskilt
1. vara av god kvalitet med en god hygienisk standard och
tillgodose patientens behov av trygghet i vården och
behandlingen,
2. vara lätt tillgänglig,
3. bygga på respekt för patientens självbestämmande och
integritet,
4. främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och
sjukvårdspersonalen,
5. tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i
vården.
Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas
och genomföras i samråd med patienten. Olika insatser för
patienten skall samordnas på ett ändamålsenligt sätt.
Varje patient som vänder sig till hälso- och sjukvården skall,
om det inte är uppenbart obehövligt, snarast ges en medicinsk
bedömning av sitt hälsotillstånd. Lag (2006:493).
2 b § Patienten skall ges individuellt anpassad information om
sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård
och behandling som finns.
Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i
stället lämnas till en närstående till patienten. Informationen
får dock inte lämnas till patienten eller någon närstående om
det finns hinder för detta i 7 kap. 3 eller 6 § sekretesslagen
(1980:100) eller i 2 kap. 8 § andra stycket eller 9 § första
stycket lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och
sjukvårdens område. Lag (1998:1660).
2 c § Hälso- och sjukvården skall arbeta för att förebygga ohälsa. Den
som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges
upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada. Lag
(1998:1660).
2 d § När någon har avlidit, skall hälso- och sjukvårdens uppgifter
fullgöras med respekt för den avlidne. De efterlevande skall visas
hänsyn och omtanke. Lag (1998:1660).
2 e § Där det bedrivs hälso- och sjukvård skall det finnas den
personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård
skall kunna ges. Lag (1998:1660).
2 f § Hälso- och sjukvården skall på socialnämndens initiativ,
i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara
illa, samverka med samhällsorgan, organisationer och andra som
berörs. I fråga om utlämnande av uppgifter gäller de
begränsningar som följer av 2 kap. 8-11 §§ lagen (1998:531) om
yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område och av
sekretesslagen (1980:100).
Förkylning
* Nezeril - Pipetter från 1 mån och spray från 7 mån
* Renässans koksaltlösning
* Bröstmjölk (mjölka ur lite och sug upp med pipett och för in i barnets näsa, eller använd en tesked)
* Lägg dem på mage en stund.
* Näsfrida, suger ut snoret
Feber
Skulle barnet ha väldigt hög feber och den inte vill ge med sig riktigt så kan man varva febernedsättande, dock kanske man ska rådfråga sjukvårdsupplysningen innan, det viktiga är att man har 2 preparat med olika verksamma ämnen, t ex Panodil (paracetamol), Ipren (ibuprofen) eller Albyl (Acetylsalicylsyra).
Man ger ett verksamt ämne, t ex Panodil. 2 timmar senare kan man ge t ex Ipren (men inte ett preparat med paracetamol), 2 timmar efter Ipren kan man ge Panodil igen. Som sagt prata med sjukvårdsupplysningen först. Detta tipset fick bl a en kompis vars ena son får feberkramper när han får feber, tillvägagångssättet skall endast användas vid extrem feber.
Vattkoppor
Sjukdomen börjar oftast med lätt till måttlig feber och värk i kroppen något dygn. Sedan uppstår ett kliande, blåsformigt utslag. Detta brukar först ses på bålen, senare i ansikte, hårbotten och munhåla. Klådan är ofta besvärande. Hosta ingår ofta i bilden (vattkoppor i luftrörens slemhinnor).
Blåsorna, som är vattenklara och lätt går sönder, är ofta omgivna av en smal rodnad. Med tiden blir blåsornas innehåll grumligt, varefter de torkar in och bildar skorpor.
Komplikationer kan uppstå genom att blåsorna infekteras av hudbakterier, t.ex. stafylokocker. Ovanligare komplikationer är en lunginflammation som kan vara mycket besvärlig, och hjärnhinneinflammation, ibland också hjärninflammation.
Särskilt allvarlig är sjukdomen om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar eller drabbar ett nyfött barn till en mor, som just i anslutning till förlossningen insjuknat i vattkoppor.
Sjukdomen kan behandlas med antivirala medel och/eller immunglobulin, vilket dock sällan är nödvändigt. Ofta ges klådstillande medel.
Diagnos ställs i regel utifrån den typiska kliniska bilden men kan bekräftas genom fynd av virus från blåsor, eller att aktuella, virusspecifika antikroppar påvisas i blodprov.
Källa: Smittskyddsinstitutet


Första dagen på barn 1, vi ritade ringar runt de första för att se hur det utvecklade sig, vi var osäkra på i början om det var virusprickar eller om det var vattkoppor. Han är 2 år 3 mån.



Första dagen på kvällen, blåsorna kommer

Första dagen, utvecklad blåsa
Barn 2

Första dagen

Fjärde dagen



Sjätte dagen, det är skorpor på alla koppor, dags att gå tillbaka till dagis...
Barn 3 - 7 mån

Andra dagen


Utslag
- Milier är vita, hårda små prickar som ofta sitter på näsa och kinder. De är helt ofarliga och försvinner av sig själva, oftast inom några veckor efter födseln. Ibland kan de finnas kvar i några månader. Vid ca 1 månads ålder poppar de upp som svampar ur jorden och barnet kan bli väldigt prickigt i någon/några veckor.
- Storkbett är röda märken som består av en samling små, ytliga blodkärl som inte är upphöjda. De sitter i pannan, på ögonlocken och/eller i nacken. I pannan försvinner de under det första levnadsåret. I nacken kan de finnas kvar i flera år.
- Värmeutslag är röda utslag som kommer och går. Barnet har dem en stund, ofta i anslutning till att det blivit varmt. Sedan försvinner utslagen när barnet blivit svalare.
- Hormonplitor är små röda prickar som är lite gula i toppen och som ser ut som små finnar. De beror på hormonpåverkan från mamma.
- Hemangiom, så kallat smultronmärke, är kärlnystan under huden som ofta skiftar i blått med en klarröd fläck på toppen. De blir ofta synliga först några veckor efter förlossningen och kan sedan fortsätta att öka i storlek under det första halvåret. De är ofarliga och försvinner efter några år. Ibland blir det stora knutor istället för röda märken, ibland kan de bli stora som golfbollar, men de försvinner också så småningom.
- Röd, torr, skorvig eller irriterad hud kan bero på att barnet har reagerat på något som mamma har ätit, på parfymerat tvättmedel, eller liknande. Kontakta BVC för råd.
- Blåsor med klart eller grumligt innehåll kan vara en infektion i huden som behöver behandlas med medel direkt på huden eller med medicin som tas via munnen. Kontakta BVC eller vårdcentral för att få hjälp att bedöma vilken behandling som behövs.
Torsk
Man kan försöka få bort beläggningen genom att flera gånger om dagen pensla med tops som man har doppat i vichyvatten - det måste vara Vichyvatten eftersom annat "bubbelvatten" inte innehåller bikarbonat. Om inte det hjälper kan man kontakta BVC.
Ibland kan mammas bröst bli smittade. Bröstvårtan och vårtgården kan då bli röd, irriterad och öm. Man kan pröva att pensla även brösten med vichyvatten. Prata med BVC eller MVC om det inte hjälper.
"jag har ett tips ang svamp på brösten. När man penslat på vad man nu använder (vichyvatten, bikarbonat, mycostatin) så tar man en bit gladpack (plastfolie) och sätter över vårtan så att det hålls blött ett tag. Då kan man ha bh och kläderna på direkt och det får "gona in sig". Ca fem-tio minuter fick jag höra (av bm). Jag fick inte bort min svamp innan jag tog till detta knep. Man kan även göra så med sin egen bröstmjölk om brösten är torra/nariga. Det funkar bra!"
Olika behandlingar:
* Ta 1 dl vatten ur kranen, häll i en nypa bikarbonat. Låt stå 15 minuter och rör då och då. Gör nytt varje gång du ska pensla.
* Pensla området med vichyvatten.
* Ta saften som blir i lingonsylt och pensla området med.
Tandsprickning
2. Ge dem något svalt att bita på, som t ex en kylring. Det är en bitring med destillerat vatten i som man lägger i kylskåpet.
De kan bli gnälliga, snuviga, röda i rumpan, få diarrée, få feber, sova sämre, få dålig andredräkt, bli hårda i magen osv, osv... Dock beror inte detta på själva tandsprickningen utan det beror mer på deras frenetiska gnagande på allt och då får de i sig mer bakterier och resultatet blir allsköns konstiga åkommor
Svullna bröst hos nyfödd
Om brösten skulle bli röda, vilket är ovanligt, kan det vara tecken på en infektion och då ska man kontakta barnavårdscentralen. Annars behövs ingen behandling. Det brukar gå över av sig självt, för det mesta inom ett par veckor.
Skorv
Många spädbarn får mjölkskorv i hårbotten. Det är ofarligt. Skorven ser ut som feta, lite gulaktiga fjäll och kan likna mjäll. Om man vill ha bort skorven kan man smörja in den med barnolja och låta oljan sitta kvar några timmar eller över natten.
Sedan skrapar man försiktigt bort skorven med en finkam, som kan köpas på apoteket (eller en tandborste), och avslutar med att tvätta håret. Om inte det här hjälper kan man använda salicylsyrevaselin (Salsyvase 1%), som finns att köpa på apoteket. Man kan även pröva en karbamidkräm, som till exempel Canoderm. Kontakta BVC om huden är röd och irriterad i anslutning till skorven.
Använder man Salsyvase så kan jag tipsa om att använda vuxenschampo för att få bort vaselinet, 2 schamponeringar på raken med massage brukar få bort all vaselin.
Rotavirus
* Vad smittskyddsinstitutet säger om Rotavirus
* Landstinget Kronoberg
* Sjukvårdsrådgivningen
24 Mars:
Inatt har jag haft ett helvete Jag kunde inte somna utan låg och slötittade på förlossningskliniken på tv4 fakta... lagom när jag ska somna in så börjar Totte kräkas!! Han kräks mellan 01.40-02.50 men då är jag så uppe i varv och ligger bara och lyssnar ifall han börjar klökas igen... Vi sover till 06.40 när Totte vaknar och är jättevarm! Han har 38,5 i feber och jag tar in honom i vår säng och vi ligger alla tre och slappar - jag sover mer eller mindre hela tiden - vid 8-tiden så försöker jag få i Totte lite fjällyoghurt (deras hjortron är sååååå god) och han äter ganska mycket och dricker lite. Vi sover mellan 9-10.15 och då konstaterar jag att Tottes feber har gått upp till 38.8. Jag försöker få i honom Alvedon, tyvärr har jag bara flytande och det går inte riktigt bra, så nu måste jag palta på en sjuk 2-åring och köra till apoteket och köpa suppar...
25 Mars:
Han sov gott inatt men han kräktes på förmiddagen, jag fick sitta inne hela dagen (det var underbart väder) och titta på solen. Totte har ingen feber idag men är lite hängig, han har inte kräkts mer än en gång.
26 Mars:
Idag är Totte hyfsat pigg och vi åker och månadshandlar.
27 Mars:
Totte verkar pigg och fräsch och vi slappar på morgonen för att sedan gå till Kyrkis vid 13-tiden när vi är TOTALT uttråkade!! På kyrkis käkar han kex, leker och sörplar saft.
Vid 18-tiden börjar Totte kräkas igen... Jag ringer SVU och de säger att det nog inte är influensa eller liknande... Vi har varit på akuten ikväll... Totte blev bara segare och segare och slutade aldrig att kräkas, så strax efter 21 ringde jag SVU och vi tog gemensamt beslut på att åka in.
Vi kom in, ungen piggnade på sig och tramsade runt lite därinne, men han fick till en kräkning på väg in. Vi kom in och de vägde, tog temp och blodtryck. Sedan kollade läkaren upp honom och vi pratade lite...
Jag blev lugnade att det med all sannolikhet INTE var leukemi i alla fall *viktigast* men däremot misstänker hon gluten *surprise-not* vi har väl själva tänkt i de banorna eftersom Tottes storebror har gluten... Så imorgon bitti ska jag ringa dagis och ställa in morgondagen, emla Totte och så köra in för provtagning. De kommer då för säkerhets skull - mest för att lugna mig skulle jag tro - ta och kolla prover för leukemi också.
28 Mars:
Vi somnade inte förrän vid 3 inatt... Totte kräktes en gång inatt men det var allt så vi har sovit gott allihop...
Totte fortsätter att vägra äta, ½ äpple-merstetra och 2 bett på en macka är vad han har fått i sig idag... Nu ska jag snart sätta emla på Totte och så åka in till barnakuten igen, vi ska hämta kompisen Jocke som får vara lekfarbror åt Ian... men han är ju Ians bästa kompis så jag tror inte det blir några problem
Vi var ju uppe på sjukhuset för att lämna blodprov med Totte, första provtagningen gick åt skogen, inte en molekyl blod de hittade utan fick emla om på händerna så vi fick vänta en timma för att det skulle verka..
De hittade blod i ena handen och de fick allt blod de skulle ha och sedan skulle han lämna urinprov så de klistrade fast en påse på honom och så på med blöjan och sedan skulle vi försöka få i honom vätska, han som knappt druckit något på flera dygn... Men det gick till slut...
29 Mars:
(Sent på kvällen) Nu har jag och Ian kommit hem för att få sova gott inatt... Totte ligger inlagd med infart i handen (så han kan få dropp om det behövs)... Han har kräkts 5 gånger på 3 timmar idag (10-13) men sedan dess har han ätit en isglass, ½ macka och druckit 6 dl vätska, så det var en relativt pigg 2-åring som jag lämnade i pappas vård för en timme sedan.
Än så länge så vet vi att han har rota-virus i magen, men om det är det som har orsakat kräkningarna vet vi inte eftersom det tydligen orsakar diaréer. Ska tillbaka imorgon och kan rapportera vidare imorgon kväll först.
Vi ligger inlagda på infektionsavdelning så det är luftsluss ut i korridoren och vi får under inga omständigheter lämna rummet, vill man ha kaffe ur kaffeautomaten så får man ringa på klockan så kommer sköterskan och fixar det åt en, värsta hotellet liksom... fast astråkigt! Vilken jeffla tur att det finns tv på rummet
30 Mars:
Jag och Ian åkte in till sjukhuset så vi var där vid 9-tiden, och vi fick veta att vi kunde åka hem. Nu har vi kommit hem och jag har återfått min trotsiga, egoistiska och söta lilla 2-åring igen!! Han ska förhoppningsvis inte behöva åka in igen och nu väntar vi på svaren om allergier, ämnesomnsättning och gluten.
Några dagar senare blir jag och Ian sjuka i samma virus. Mest diarré på Ian och kräkningar på mig. 2 år senare blir Alfred magsjuk när han är runt 9 mån, han blir precis likadan som vi andra var vi Rotavirus och det var bara han som blev sjuk i hela familjen. Vi fick aldrig konstaterant att det var Rota men jag skulle bli mycket förvånad om det inte var det. Det var likadant, följde alla symtom som finns på nätet och bara 1 av 5 blir sjuk, den ende som inte har haft Rota….
Uppdatering: Problemen återstod med konstiga kräkningar och vi gjorde en utredning för laktosintolerans - fast testerna visat att han inte var det - efter 2 veckor på laktosfritt blev ungen en helt annan människa! Det trötta, glåmiga och gnälliga försvann och han började springa! Stod vi stilla sprang han i cirklar runt oss. Han började prata och utvecklas snabbt. Under vår laktosfria period uppdagades det att även Teskedsmamman var laktosintolerant
Höstblåsor
En vecka senare hade blåsorna torkat ut och prickarna nästan helt försvunnit. Han gick tillbaka till dagis så fort allmäntillståndet var bra igen.
(nedanför bilderna finns sjukvårdsupplysningens info om höstblåsor)



Höstblåsor (Enterovirus, Hand-, fot- och munsjuka )
Källa: Vårdguiden
Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig bland barn upp till tio år. Vuxna kan få höstblåsor men det är ovanligt. Blåsorna sitter i munnen, och ibland på händer och fötter. Sjukdomen är ofarlig och går över efter ungefär en vecka.
Höstblåsor orsakas av ett virus som heter coxsackievirus. Du blir smittad när du kommer i kontakt med andra som bär smittan. Viruset sprids via näsa, svalg och blåsor. Smitta kan också föras vidare via avföring. Har du en gång blivit smittad är du som regel immun (motståndskraftig) mot viruset. Det är därför som sjukdomen främst förekommer hos barn.
Kärt barn har många namn, höstblåsor kallas även höstsjuka eller enterovirus och ibland hand-, fot- och munsjuka vilket kan göra att den helt felaktigt blandas ihop med mul- och klövsjuka. Höstblåsor har inget med denna sjukdom att göra.
Symtom
Blåsor i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna. Sjukdomen kan också ge lite feber.
Förebyggande
Det kan vara svårt att undvika höstblåsor eftersom det är en mycket smittsam infektion. Att tvätta händer ofta och undvika kontakt med sjuka kan hjälpa men ofta har den som blir sjuk redan hunnit smitta andra innan sjukdomen bryter ut.
Egenvård
Infektionen går över av sig själv och det krävs ingen behandling. Mår barnet bra i övrigt kan det gå på förskola/skola medan det har blåsor. Det är viktigt att tvätta händerna ofta. Om barnet är påverkat och inte kan leka eller följa undervisningen är det bättre att stanna hemma.
Blåsorna i munnen svider och kan göra ont och det kan vara svårt för barn att äta. Prova mat som är lättare att få i sig som soppa, filmjölk, kräm eller glass. Små barn kan behöva matas med sked. Är man frisk i övrigt gör det inget om man äter lite mindre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska.
Ibland kan det göra så ont att det är svårt att äta och sova. Då kan det vara bra med smärtstillande eller febernedsättande medicin mot febern.
Sök vård
Har du eller dina barn de symtom som beskrivs ovan behöver du inte söka vård. Infektionen läker ut av sig själv och man brukar bli frisk efter ungefär en vecka.
Känner du dig dålig och har mycket svårt att äta eller dricka kan du kontakta din vårdcentral.
Om symtomen är allvarligare ska du söka vård akut. Det gäller till exempel vid
* Snabbt stigande feber
* Andningssvårigheter
* Svår huvudvärk, feber och stelhet i nacken
* Kraftiga magsmärtor med feber
Behandling
En infektion som beror på virus kan vanligtvis inte behandlas med läkemedel, den läker ut av sig själv. Däremot kan symtomen lindras.
Vägen till +

När första killen var 5 mån började vi så smått att jobba på nästa barn... Eftersom första killen hade tagit 11 mån så tänkte vi börja i tid så vi inte riskerade SGI osv. Hoppsan Kerstin! På andra ägglossningen tog det sig! Det skulle bli 15 mån mellan ungarna, men i vecka 10 kom det en blödning och vi var in och kollade... mycket riktigt! En ofostrig graviditet till.
Jag gjorde en medicinsk abort för att avbryta graviditeten och det tog 7 veckor för mig att sluta blöda! Jag kunde vara blödningsfri några dagar och så började det om igen! Jag ringde gyn och fick tid för att kolla och samma dag som jag skulle åka in så kom det ut en ganska stor bit slemhinna, ganska direkt efter började blödningen avta och på gynundersökningen med vaginalt ultraljud kunde endast smårester hittas. 4 dagar senare hade blödningen slutat.
9 veckor efter missfallet hade jag första ägglossningen. Vi försökte direkt men det tog sig inte, däremot så på nästa ägglossning.... då kom det upp ett stort och fint plus dagen innan beräknad mens! Jag hade fått en liiiiten blödning 10 dagar efter ägglossning och började misstänka en nidationsblödning, den uppstår när ägget fäster i livmodern och det visade sig att det var det ju! Det blev 20 mån mellan killarna istället för 15 mån och jag är inte helt olycklig över det. 20 mån är tillräckligt tätt. Särskilt när man mår illa i 8 mån och kräks så man får receptbelagda mediciner och har närmast alla graviditetskrämpor man kan ha.
Barn nr 3 började vi så smått att tänka på när nr 2 var 10 mån gammal.... I min värld hade det bara funnits 2 barn under hela mitt liv, men när vi väl var där så var 2 barn lite! Bebistiden i livet hade blivit så kort och det var med stor sorg som jag lade undan Ians kläder när han växte ur dem, men av någon anledning så gjorde jag mig inte av med dem...
Framåt Ians 6 mån dag började vi prata smått om en till och det tog faktiskt inte så lång tid att bestämma sig och efter 3 aktiva försök var det återigen plus på stickan! Den här gången var det en lugn och trevlig graviditet och fast det fanns illamående med i bilden så klassade jag mitt tillstånd som att "må som en prinsessa!". Sista graviditeten blev en bra upplevelse och nu är det inte alls med stor sorg som jag säljer kläder, utan mer lite sting i hjärtat, kläderna har ju funnits i 4 år i mitt liv och jag kommer aldrig mer behöva använda dem... så nu går kläderna vidare till andra bebisar som kommer sova underbart skönt i killarnas mjuka pyjamaser!
Ägglossningstester
Att testa med ägglossningstester var för oss en bra sak. Efter att ha försökt i 7 mån så började man bli lite trött så att man "måste" varannan kväll för att få till en bebis. Efter att ha köpt tester insåg vi att man "måste" bara 1-2 kvällar/månad, resterande tid kunde man "humpa" när man kände för det och känna glädje istället för tvång.
Vad bör man tänka på när man ska testa?
1. Drick inte massor innan du ska testa, man späder då ut hormonet så man kanske inte får rättvisande svar.
2. Testa samma tid varje dag.
Vissa får 2 streck hela cykeln medan andra aldrig får 2 streck mer än samma dag som testet visar positivt.
Fast man får 2 streck betyder det ingalunda att man har ägglossning. Det är först när teststrecket är lika starkt eller starkare än kontrollstrecket som man har ägglossning. Får man positivt ägglossningstest 2 dagar i följd så är man även fruktsam dessa 2 dagar. Det är nu det ska till.
Jag har själv bara positivt en enda dag och nu har jag lärt mig att jag har ägglossning samma kväll. Här nedan kommer jag bygga på med bilder på mina egna ägglossningstester allt eftersom cykeln rullar på. Jag fick barn 2007-07-31 senast och just nu velar vi hur vi ska göra med preventivmedel, så just nu använder vi ältester i preventivt syfte faktiskt!
Har du stegring en dag har du ägglossning inom 12-24 timmar senare, har du stegring två dagar så har du ägglossning inom 24-48 timmar efter första positiva stickan.
Viktigt!
Min personliga erfarenhet och en sak som jag har tipsat andra om är att om man inte får utslag någonsin på ägglossningstesterna - byt testtid! Om jag testar på morgonen så kan jag får negativt, på lunchen får jag positivt medan jag på eftermiddagen får negativt igen! Vissa har extremt kort stegring och kan alltså missa stegringen om man testar vid "fel" tid. Om dagarna går och man inte får stegring fast man kanske känner av ägglossningen eller tycker att man borde ha fått ägglossning - t ex mensen kommer, så kan man göra en tidsbestämning. Man gör under en period, 3 tester om dagen. Visst kostar det tester, men det finns billiga tester som är minst lika bra som de dyra, vilket gör att kostnaden inte behöver bli särskilt stor - min personliga åsikt och erfarenhet är att t ex Billiga Tester eller Testlagrets tester är lika effektiva som Clear Blues extremt dyra.
Man gör då som så att man testar en gång på morgonen, säg vid 7-8 tiden, en gång vid lunch och en gång vid 17-tiden ungefär. Vid något av dessa tillfällen kommer man få stegring, det har skett alla de gånger jag har tipsat om att byta testtider i alla fall.
När jag började med tester i januari 2003, så stod det på beskrivningen att man skulle testa mellan 10-20 på dagen, det var då man säkrast skulle träffa en utsöndring av hormonet. Ett tag senare tog man bort denna instruktionsdetalj och sedan dess har felmarginalerna ökat otroligt! De som aldrig får utslag är många gånger fler än innan. När de sedan har börjat testa inom tiderna har de så fått bättre resultat. Jag säger inte att man absolut inte kan få utslag dygnet runt, men man har större chans att få bra resultat om man testar inom "ramarna".
Observera att testerna kan vara lite "tunna" i färgerna när de har legat på tork några dagar..
Här fick jag känningar 19½ timma efter testet på dag 14.
------------------------------------------------------------------------
Här hade jag solklar stegring på dag 13,
känningar samma kväll/natt och luthealfasen
var här 13 dagar.
------------------------------------------------------------------------
Nu verkar det som att kroppen har ändrat igen,
nu har jag utslag 2 dagar men ägglossning dag 2,
i det här fallet dag 13... så var inte säker på att du känner
din kropp efter en graviditet ;)
------------------------------------------------------------------------
Här missade jag stegring så totalt!
Men jag misstänker ändå stegring på dag 13,
med tanke på hur jag kände på dag 14.
------------------------------------------------------------------------
Här missade jag stegringen på dag 13, den kom nog mycket senare än vad jag är van vid (ändrat sig igen efter sista barnet antagligen)
Jag hade äl på dag 14 här (starka känningar)
Sekret dag 10-15 (om det är av intresse ;))
Nu ska ingen få för sig att vi försöker få nytt barn - oh nej - vi kör på detta sättet just för att UNDVIKA fler barn, iallafall tills nödvändiga åtgärder är vidtagna =)
------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------
Alla frågor från Familjeliv.se, svaren är det jag har lärt mig om ältest och mina erfarenheter.
Det sägs ju att ett ältest kan visa positivt utslag på en graviditet?
Ältest kan ge utslag på ägglossning, graviditet och även på mens, de närmaste dagarna innan. Detta pga att testet är känsligt på de flesta sorters hormoner som förekommer som t ex, progesteron, Luteiniserande hormon, och hCG. Får man ett positivt ältest dagarna runt beräknad mens måste man ta ett gravidtest också för säkerhets skull.
Personligen har jag aldrig fått ett positivt ältest innan jag har fått ett positivt gravtest. Ältesten och gravtesten är lika känsliga och således ska teoretiskt inte det ena ge utslag före det andra.
Jag testade med äl test igår vid kl 13 då var det neg sen testade jag kl 18 igen då var det positivt. Saken är den att min man kommer hem ikväll, är det för sent då?
Nej det är det inte. Ältesten ger utslag 12-48 timmar innan ägget släpper, beroende på hur lång utsöndring man har av hormonet, sedan lever ju ägget ytterligare 12-24 timmar.
Jag undrar om det kan visa på ett ÄL-test att man har LH stegning fast man inte har ÄL? Det visade en glad gubbe igår så då hade vi sex. Men kan det ändå vara så att jag inte har ägglossning eller kan man lita på testen?
Nej, man kan inte vara helt säker på att det blir ägglossning av en stegring, stegringen visar bara att alla hormoner finns där de ska och att kroppen har gjort allt förarbete för en ägglossning. Testen visar alltså inte att ägget släpper.
Dum fråga antagligen. Men jag har läst så mycket om att är man gravid så blir strecket på äl-testen jättestarka! Jag fick ett ganska svagt streck på testlagrets grav-test och gjorde flera såna, alla likadana. Så då gjorde jag ett äl-test men det var inte alls starkt....är jag inte gravid då? Någon som vet?
Använd graviditetstest till graviditet och ältest till ägglossning - punkt slut, och ja, det var en ganska dum fråga.
Kan jag göra ett gravtest samtidigt som ägglossningen skulle ha varit eller kan den ge utslag på testet..?
På ältest kan man se graviditet, ägglossning och stegring dagarna innan mens.
På gravtest kan man bara se graviditet.
Om du testar med både ältest och gravtest och får streck på gravtestet och kanske ältestet så är du gravid. Är det bara utslag på ältestet så är det ägglossning.
Är det så att om äl test är neg 1 vecka före bim är jag då inte gravid??
De gånger ältest HAR gett utslag för graviditet hos mig (1 av 4) så har jag fått utslag runt BIM, absolut inte 1 vecka innan.
Ägget fäster ju inte ens förrän 7-4 dagar innan mensen beräknas och så ska ju hormoner komma igång och produceras och ältestet reagerar oftast senare än gravtest...
Ältest är ältest, gravtest använder man när man testar graviditet, eftersom ältesten även ger utslag på mens.
Fler frågor och svar kommer....
Nidblödning, vad är det?
Ca 7-10 dagar efter ägglossningen fäster ägget i livmoderslemhinnan och i sällsynta fall kan en sk nidblödning uppstå. Den uppstår när ägget sätter sig fast i livmoderslemhinnan. Bara för man har en blödning behöver det inte sluta i en graviditet, man kan få "missfall" innan det ens hinner visa sig på ett graviditetstest. Vanligast är dock att man får ett positivt graviditetstest efter en nidblödning.
Hur ser då denna blödning ut?
Min erfarenhet när jag blev gravid med Ian är en rosa flytning som håller på i ca 1 timmas tid, jag kände inget utan jag upptäckte detta när jag råkade gå på toa för att kissa. Jag visste direkt vad det kunde vara och räknade efter, 10 dagar hade gått sedan stormen Gudrun och jag hade ägglossning... Sedan kom 3 nervösa dagar innan jag testade positivt.
---
Min nidblödning varade ca två dagar men då var det sparsamt och inte direkt rött blod - brunt och grumligt.
---
Jag fick en liten brunaktig blödning, det var inte alls mycket.
---
Min nidationsblödning under första graviditeten var ganska stor och höll på under en dag. Andra graviditeten kom det bara ett par droppar och sen inget mer.
---
Mina har varit 1-2 dygn. Men dom har inte varit så kraftiga rosa flytningar. Knappt på trosskyds stadiet.
---
Det va som en rosaaktig flytning och bara 1 dag.
Är jag gravid
Fakta:
Ägget behöver normalt 7-10 dagar på sig att ta sig från äggstocken, via äggledaren - där det eventuellt blir befruktat, till livmodern där det kan flumma runt i ett par dagar innan det "kläcks" och fäster i livmoderslemhinnan.
Innan det här händer kan man INTE känna några som helst graviditets-symtom. Man kan heller inte känna av befruktningen av ägget som sker åtskilt från kroppen. Jag säger INTE att man kan TRO sig känna av befruktningen och symtom tidigt! Kroppen är en makalös uppfinning och skengraviditet är inte alls ovanligt. En skengraviditet som sedan "fortsätter" ut i en riktig graviditet kan ge tro på att man har känt av graviditeten jättetidigt!
Andra människor har en aktiv medial förmåga och "känslan" av att känna av en befruktning (när ägget och spermien smälter samman i äggledaren) kan vara nog så äkta så att man verkligen kan känna det, men det är medicinskt omöjligt att kunna känna av när något så litet händer, särskilt som det händer utan någon som helst kontakt med kroppen.
Ibland kan denna resa ske snabbare än de 7 dagarna, men knappast snabbare än 5 dagar och det är mer sällsynt, som längst kan det ske på dag 12.
Klassiska graviditets-symtom som man kan få redan innan den beräknade mensdagen:
* Mensvärk
* Extra kissenödig
* Ömma bröst
* Näsblod
* Frysningar
* Ändrad smak
* Illamående
* Flytningar
* Kort blödning (sk Nidationsblödning/Nidblödning)
Mina egna erfarenheter:
- Graviditet nr 1: Jag blev extra kissenödig och fick mensvärksmolande på dag 8 efter ägglossningen. Ett par dagar senare testade jag positivt, har för mig det var 4 dagar innan beräknad mens.
- Graviditet nr 2: Jag kände absolut ingenting, men på dag 10 efter ägglossning gick jag på toa och upptäckte en rosafärgad flytning. Den höll på i ca 1 timma och sedan inget blod alls. 3 dagar senare testade jag positivt.
- Graviditet nr 3: På dag nr 8 efter ägglossning blödde jag näsblod ur båda näsborrarna och det rann friskt. jag har inte blödit näsblod spontant någon gång i hela mitt liv, jag blev misstänksam och testade extremt svagt positivt, dagen efter testade jag med Clear Blue och fick ett klart och tydligt plus.
- Graviditet nr 4: När ägglossningen passerats med 7-9 dagar så kände jag hur mina flytningar ändrade karaktär och lukt, jag "luktade gravid", så jag införskaffade ett test och testade, mycket riktigt - gravid... fast det var inte planerat den här gången...
De 3 graviditeter som inte resulterade i ett barn, är inte relevanta i det här sammanhanget, de hade inte symtom som var tillräckligt starka för att kunna kallas symtom.
Vara gravid
Att vara gravid är inte alltid en dans på rosor! Man kan ha allt från inga som helst känningar till kräkas och hamna på sjukhus, inte kunna röra sig, få klåda och så vidare i all oändlighet!
Enligt min underbara barnmorska så är det som följer:
- 30% av alla kända graviditeter slutar med missfall, merparten sk ofostriga graviditeter.
- 50% av blödningar i början på graviditeten betyder inte alls missfall utan beror många gånger på sköra slemhinnor.
- 70% av alla graviditeter blöder någon gång, vanligtvis under de 12 första veckorna. Merparten av blödningar uppträder under den period man vanligtvis skulle haft mens egentligen = vecka 5, vecka 9, vecka 13 osv vid normal cykel (ca 28 dagar).
- 30% av alla kvinnor har inga eller mycket små graviditetskänningar. Vilket innebär att man måste inte alls må illa under en graviditet *lyckostar*
- Ser man ett tickande hjärta i vecka 9-10 så sjunker missfallrisken till 1-5%, precis samma som efter vecka 12. Enligt kompisars IVF-klinker så är risken ca 3%. Man kan alltså säga att ser man ett hjärta i vecka 9-10 eller har passerat vecka 12 så är risken för missfall/fosterdöd mindre än 5%.
Hon har haft rätt i allt annat så jag tror på det hon säger, särskilt som jag har hört merparten från annat håll, t ex läkarna som har konstaterat mina missfall t ex...
Vaginalt efter snitt
Man läser ofta om tjejer som undrar hur lång tid det måste gå från deras snitt tills de får bli gravida igen och om de måste välja snitt igen eller om de får föda vaginalt…
Det roliga är att se hur många som skriver ordet får… som om MVC vore någon laginstans som bestämmer när man får bli gravid och hur man ska föda.
Jag har själv gått igenom det där och mina erfarenheter är så här:
När största sonen var 6 mån gammal så blev jag gravid på nytt, vi hade tänkt ha lite startsträcka eftersom Ludvig tog 11 mån på sig att bli till, nu gick det fortare än vad vi trodde så efter bara 2 månader var jag gravid.
Själklart blev jag orolig och ringde och pratade med min barnmorska och hon lugnade mig och sade att det var inga som helst problem att bli gravid efter 6 mån.
Nu blev det ingen inskrivning då jag fick missfall i vecka 10. Det gick ett bra tag innan kroppen kommit i ordning och 5 mån efter första pluset så var jag gravid igen. Den här gången tog det också bara 2 försök att bli gravid.
Oron för livmoderruptur var stor under denna graviditeten, men det enda som var lite otrevligt ibland var de sammanväxtningar som skett vid snittet, vilket sker vid alla operationer i kroppen. Det kunde smärta och dra lite men inte så där jätteont utan bara lite otrevligt.
Jag födde Ian vaginalt, visserligen tog förlossningen 113 timmar från första pinvärken tills han var ute, men själva förlossningen tog normala 22 timmar. Att det blev så utdraget beror på att jag hade pinvärkar i 4 dygn innan jag fick sovdos och efter det kom den riktiga förlossningen igång. Eftersom det tog så lång tid så blev det värksvaghet och även sekundär värksvaghet på det hela. Förlossningen slutade med tångdragning under tidspress, men det slutade lyckligt och om Ians förlossning kan du läsa här.
När Ian var 13 månader så blev jag gravid igen, var inställd på åter ett missfall men inskrivningen kom och visade en livskraftig Alfred där inne i magen och hela graviditeten gick förvånandsvärt lätt, ungefär som förlossningen… fast jag vet inte om jag vill kalla en 3 timmar lång värk för lätt… Vi kom in till förlossningen kl 22.30, och 01.22 är han född, under de 3 timmarna öppnade jag mig 6 cm och normalt är ½-1 cm i timmen, jag gjorde drygt 2 cm i timmen. Detta snabba skede gjorde att jag hade 3x10 min vila ungefär, under hela förlossningen… Men jag är imponerad över min livmoder!
Jag trodde att den, pga snittet, var försvagad och att den kanske inte skulle orka en snabbare förlossning än med Ian, men jösses vad den kunde jobba! När vi åkte in hade jag haft pinvärkar mellan kl 3 på natten och 13 på middagen, sedan sov jag 2 timmar och det mesta stannade av. Framåt 20-tiden på kvällen fick jag två ordentliga värkar och när vi åkte in strax efter 21.30 så hade jag haft 2 värkar med 40 min emellan, jag ville bara in och kolla och tog med väskan för säkerhets skull… jag var säker på att jag skulle få åka hem igen, men inte då….
Så trots att första barnet är fött med snitt så betyder det inte på något sätt att man måste föda resten med snitt också.
SF-mått
Jag har räknat på min förlossningsjournal och normalkurvan för SF-måtten ligger i följande fullgången vecka:
v24 - 23 cm
v25 - 24 cm
v26 - 25 cm
v27 - 26 cm
v28 - 27 cm
v29 - 28 cm
v30 - 29 cm
v31 - 30 cm
v32 - 31 cm (30,5)
v33 - 31 cm
v34 - 32 cm
v35 - 32 cm (32,5)
v36 - 33 cm
v37 - 34 cm
v38 - 35 cm (34,5)
v39 - 35 cm
v40 - 36 cm
v41 - 36 cm
Observera nu att det är fullgångna veckor, är du i 24+5 t ex, så tittar du på vecka 24.
Missfall - sanning eller myt?
Symtom? Inga symtom? Symtomen försvinner!!
Med första barnet kom symtomen 8 dagar efter ägglossning = 22 dagar efter sista mensens första dag, jag blev kissenödig och gick 3-4 gånger oftare på toa. Samt molvärken, trodde hela tiden att mensen skulle komma, men trosan var vit som snö. I vecka 6 kom illamåendet och jag gick på postafén fram till veck 13. Efter det mådde jag bara illa när jag ätit dåligt, var trött osv.
Med andra barnet fick jg en nidblödning på dag 10 efter ägglossning = dag 25 efter sista mensens första dag, utöver det hade jag inga symtom. Illamåendet kom i vecka 7, var så kraftigt att prostafén inte hjälpte så jag fick Amosyt utskrivet (finns även t ex Lergigan) och jag försökte flera gånger sluta men kunde inte, i vecka 18 kunde jag sluta med tabletterna och mådde resterande illa mer eller mindre hela tiden! Jag kräktes 0-6 ggr/dag och jag kunde nästan inte äta lagad mat alls. Oftast blev det stekt kött och grönsaker till middag.
Med barn nummer 3 så blödde jag näsblod på dag 7 efter ägglossning och testade positivt dagen efter, jättetidigt! Jag blev illamående redan i vecka 4, alltså INNAN jag ens skulle haft mens, fick snabbt Amosyt utskrivet och de hjälpte bra, men en redan urtrött mamma blev ännu tröttare. I vecka 9 mer eller mindre försvann illamåendet! (enligt mina nått i alla fall) och i vecka 12 slutade jag med tabletterna och i vecka 13 fungerar jag mycket bra utan tabletter.
Barn nr 4 är ett "hoppsan", känns lite komiskt att man som 39-åring blir oplanerat gravid, särskilt som man har stenkoll på sin kropp. Jag kan säga att fast ägglossningstest visar kraftigt positivt och man har alla symtom på att ägglossning skett, inte kan vara säker på att kroppen en vecka senare kör en ägglossning till och dessutom en "tyst" sådan utan direkta symtom....
Den här graviditeten avslöjade sig genom att jag tyckte att mina flytningar luktade "gravid". Det låter kanske konstigt men jag reagerade när jag satt på toan. Jag köpte raskt ett test och vilka fina 2 streck jag fick, smått chockad gjorde jag ett test till - clearblues digitala - gravid! Ja jisses. Jag hade inga symtom länge i graviditeten förutom en otrolig trötthet! I vecka 7-8 behövde jag äta postafén under ca 1 veckas tid och sedan åt jag ett par gånger till när jag varit sjuk och inte kom igång med ätandet ordentligt. Den här graviditeten var jättelätt om man ser på illamåendet, däremot hade jag otrolig foglossning och ischias istället.
Symtomen är alltså individuella för alla kvinnor och även mellan de olika graviditeterna, man ska aldrig jämföra, då blir man bara nervös när inget stämmer. 70% av alla kvinnor får illamående osv, medan resterande 30% slipper illamående och andra symtom mer eller mindre, eller tom helt! Så bara för att man varken får illamående eller t ex molvärk, så betyder det inte att nåt är fel. T ex mina bröst växer aaaaaldrig, de håller sig på sin vanliga D-kupa och på sin höjd fyller de ut den lite mer, ont har jag sällan om jag inte t ex ligger på magen, så inte heller det är onormalt.
Symtomen är ingen konstant, de varierar friskt med ens allmäntillstånd, om man i övrigt mår bra, äter bra, har bra vätskebalans och är utvilad så kan symtomen vara som bortblåsta, för att slå till som en PMS-kossa när man har sovit dåligt eller dumt nog skjutit/hoppat över en måltid....
Molvärken är inte farlig, den ska finnas där, för de som får den, den kan vara jobbig ena dagen och försvinna nästa dag. Kan hålla i sig en vecka och vara borta i 2 veckor... allt är normalt och man ska inte bli orolig om den försvinner.... eller kommer tillbaka.
Illamående, kan komma tidigt, kan komma sent, kan plåga livet ur en eller bara finnas där lite irriterande i bakgrunden. Kräks man för mycket så kan kroppen börja förbränna sina muskler och man får då sk "ketoner" i urinen, det är detta bl a som kollas på inskrivningen och har man 3 nollor i urinet så är allt ok. Man kan dock kräkas väldigt mycket utan att få ketoner också, och det finns medicin så man slipper kräkas upp allt man äter. Om jag inte käkar medicin så hamnar jag till slut på sjukhus, det är ungefär som om jag har vinterkräksjuka i veckovis. Mår du väldigt dåligt, tveka inte att börja med att testa Postafén, de är receptfria på apoteket och skadar absolut inte bebis eller dig. Skulle de inte hjälpa så mycket så finns det starkare på recept, inte heller de är farliga för graviditeten, ta kontakt med din BM så får du hjälp till läkare.
Jag BLÖDER!!!!!!!!!!!
Det brukar sägas så här; Så länge man inte har ont är blödningen inte farlig... men det är sanning med modifikation... En ofostrig graviditet kan många gånger blöda utan att göra ont och det kan ta några dagar innan själva missfallet kommer igång. Jag har aldrig fått någon stor blödning (vid ofostrig graviditet) utan har endast fått rosa flytningsliknande blödningar. Sedan vid VUL har man konstaterat en tom fostersäck.
70% av alla graviditeter blöder, företrädesvis i början av graviditeten, och många blöder runt de veckorna de egentligen skulle ha haft mens, så har jag gjort 2 gånger. Vecka 5 och vecka 9 har jag haft bruna blödningar och allt har varit ok, andra gången brydde jag mig inte om att åka och kolla ens...
Börjar du blöda och är i vecka 6-7 eller mer så kan man enkelt med ett vaginalt ultraljud konstatera om det är tomt eller finns ett tickande hjärta... i veckorna 4-6 kan det vara svårt att se en graviditet på vaginalt ultraljud...
Många fler än vad man tror behåller en mensliknande blödning under graviditeten och blöder som vanlig mens, mer eller mindre... under de perioder som egentligen skulle ha mens....
Vad en ofostrig graviditet är
i veckorna 5-6 sker en stor sak i fostrets utveckling, jag kan inte exakt säga vad men jag har på t ex Discovery sett att det är i den här tiden som könsgenen kickar igång, förutom att hjärtat ska börja slå. I den här stora utvecklingen så kan det gå fel och fostret - eller rättare sagt embryot, dör. Det är vanligare än man tror att kroppen missar detta och kroppen fortsätter med sin graviditet, fast med tom hinnsäck och moderkaksanlaget kvar...
Man kan gå flera veckor med "tom" mage och tro att man är gravid. Framåt vecka 9 och uppåt är det vanligast att man börjar blöda eller på annat sätt misstänker att det inte är som det ska i magen. Många förlorar alla sina graviditetssymtom, och andra hinner aldrig få några.
Att råka ut för en ofostrig graviditet är både chockerande och skrämmande, när jag råkade ut för det första gången så visste jag inte att man kunde få ett sådant missfall. Missfall för mig var blod, smärta och sedan var det över... inte att man skulle gå runt och bli LURAD i fem veckor, som jag blev.
Andra gången så kom den där rosa flytningen i vecka 5 igen och jag började då ana vad som var på gång. Jag fick inga graviditetssymtom och sedan var jag säker, alla runt omkring sa att jag inbillade mig, men i vecka 10 så fick jag en blödning igen och vi kollade - tomt....
Kan jag få missfall om jag...
Bär tungt?!
Mest osannolikt, får du missfall så skulle du nog garanterat få missfall förr eller senare i alla fall... Man kan ha sådant missfall som en ofostrig graviditet (man har inget foster men graviditeten fortsätter ändå) och en sådant missfall kommer blöda ut förr eller senare i alla fall, så man skyndar bara på det lite = Du hade fått missfall i vilket fall som helst.
När man bär tungt så är det mamman som tar stryk, bebis ligger därinne i magen och päser medan det är mamman som får ont av foglossning, ligamenten eller ont i ryggen, när hon bär. Med min mellanson bar jag fodersäckar på 30 kg styck tills jag fick ont i ryggen, då var jag i vecka 30+
Ger mig iväg och åker skidor?
Samma sak som ovan, så länge du tar det lugnt och lyssnar på kroppen så är det ingen fara...
Är det farligt att cykla i slutet på graviditeten?
Vissa tjejer får höra att cykelsadeln trycker på huvudet på barnet när man cyklar i slutet på graviditeten, så är inte fallet... om du inte är väldigt slapp och glider ner över sadeln så att den trycker på livmoderhalsen, men ärligt talat så har jag aldrig cykelsadeln på den platsen iaf....
Kommer mer allt eftersom jag kommer på eller får inspiration...
Inköpslista
Här visar jag upp tre listor, en vad -jag anser- är sådant man helst/måste ha hemma vid bebis födsel, en lista som är ganska lagom att köpa och en lista som visar upp köphysteri! Alla köper det de anser vara nödvändigt, men som sagt, man kan köpa allt eftersom när bebis har fötts också, man måste inte ha allt hemma direkt när bebis kommer hem. Mycket kommer man på att man absolut inte behöver.
Vad man minst måste ha hemma - Teskedsmammans åsikt:
- Sparkbyxor - 2-3 par
- Pyjamaser - minst 1, helst 3
- Påslakanset - helst 2 uppsättningar (påslakan, örngott, lakan)
- Skötbord & Skötbädd - kan vara skönt att ha, inget måste
- Tvättlappar
- Koftor - 1 räcker gott
- Blöjor - man får oftast en hel del på BB, annars ett pkt med newborn, de växer fort!
- Termometer - Gärna örontermometer
- Babysitter - Våra killar har alla suttit tidigt i en, bra att ha som avlastning
- Vagn - Skönt att ha hemma
- Body - gärna 4-5 st, blöjor läcker, mjölk spottas ut osv...
- Säng - gärna en som har avtagen långsida så man kan ha den jämte sin egen säng
- Spjälskydd
- Sockor - minst 3 par
- Filt
- Nagelsax
- Mössa, vindtät - om det är vinter
- Varma tossor - om det är vinter
- Overall, vindtät - om det är vinter
- Åkpåse - om det är höst/vinter/tidig vår
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Lagom inköpslista:- Sparkbyxor (6)
- Pyjamaser (3)
- Bomullsmössa, tunn
- Påslakan (3)
- Skötbord & Skötbädd
- Tvättlappar
- Badtermometer
- Lekfilt
- Mjukisdjur
- Koftor (2)
- Varma tossor
- Mössa, vindtät
- Örngott (3)
- Blöjor
- Termometer
- Babyhanddukar (2)
- Babysitter
- Vagn
- Tröjor/Bodies (6)
- Overall, vindtät
- Säng
- Spjälskydd
- Sophink
- Bebisborste, mjuk
- Badolja
- Mobil
- Åkpåse
- Sockor
- Vinteroverall
- Underlakan (4)
- Bomullsfiltar (2)
- Inotylsalva
- Babybadkar
- Nagelsax
- Skallra
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Gigantisk inköpslista:
BADA
- Badbalja
- Handduk
- Tvättlappar
- Badcape
- Barntvål
- Barnolja
- Kam+borste set
SKÖTA
- Skötmadrass
- Skötbord
- Tunn filt i bomull
- Våtservetter
- Barnsalva till rumpan
- Blöjhink
- Speldosa
- Febertermometer
- Nässug
SOVA
- Madrass
- Säng
- Spjälskydd
- Påslakanset
- Underlakan
- Madrasskydd
- Täcke
- Kudde
- Snuttefilt
- Napp
- Napphållare
ÄTA:
- Bröstpump
- Nappflaska
- Haklapp
BASKLÄDER:
- Body
- T-shirt
- Byxor
- Tröja
- Kofta
- Pyjamas
- mössa i tunn bomull
- strumpor
PÅ VÄG:
- bärsele
- hårdlift
- barnvagn
- Skötväska
- Filt
- Underlakan vagn
- bäddset vagn
- Täcke vagn
- Kudde vagn
- Regnskydd
- Babyskydd med solskydd
- Myggnät
- 3 st reflexer
- Parasoll
LEKA:
- Vagnmobil
- Babygym
- Skallra
- Sängmobil
ÖVRIGT:
- mitt 1:a år bok
Skrock om barnets kön
Flicka=rosa text och Pojke=blå text
Tillverkningen skedde - Innan ägglossning - Vid ägglossning
Illamående - Mycket - Lite
Sugen på - Sött - Salt eller surt
Mammans skönhet - Stjäls av barnet - Bibehållen/bättre
Magens form - Utbredd, syns bakifrån - Toppig/utstående, syns inte bakifrån
Utputande navel - Tidigt - Sent/Inte alls
Pigmentrand - Nej - Ja
Halsbränna - Ingen/lite - Ja
Urinvägsinfektioner - Många - Inga
Blödande tandkött - Mycket - Mindre/inte alls
Mammans vårtgård - Suddig - Starkt avgränsad
Föräldrarnas nästippar - Skårade - Rundade
Håret på mammans ben - Normalt växande - Snabbare växande
På UL-bilderna - Händerna någon annanstans - Händerna mellan benen
Hjärtfrekvens - Över 140 slag/minut - Under 140 slag/minut
Babyn hickar - Mycket - Inget/lite
Babyn sparkar - Mindre - Mycket
Babyn sparkar - Mycket på vänster sida - Mycket på höger sida
Babyn ligger - Lågt - Högt
Händerna domnar....
Nerver är känsliga för utifrån kommande ökat tryck. Efter en tid uppstår känselnedsättning i det område av huden som nerven försörjer. Alla har nog någon gång upplevt att en arm eller ett ben "somnat". Detta orsakas just av att någon nerv blivit klämd. När man ändrar ställning återkommer känseln.
Vid karpaltunnelsyndrom ligger en av handens huvudnerver (medianusnerven) klämd i den kanal på handledens insida där den löper tillsammans med fingrarnas böjsenor. Av orsak, som man oftast inte har någon förklaring till, kan det bli trångt i kanalen och nerven som är den mjukaste vävnaden kläms ihop. Patienten upplever detta som domning och pirrande eller stickande i tummen, pek-, lång- och halva ringfingret. Ibland är det bara något eller några av dessa fingrar som drabbas. Smärtor i handen kan också förekomma. Särskilt vanligt är att domningarna uppträder nattetid och kan väcka patienten, ibland flera gånger per natt. Oftast försvinner besvären efter att man skakat igång handen. Man bör söka läkare om symtomen är besvärande eller nattsömnen störd.
Behandling
Patienter med lindriga och periodiska symtom, som exempelvis vid graviditet, kan i första hand behandlas med en skena (ortos), som håller handleden rak nattetid. Många människor sover med handlederna kraftigt böjda, vilket orsakar ökat tryck på nerven.
Om besvären är påtagliga rekommenderas operation
Som gravid skall man alltid ta kontakt med sin barnmorska så man kan få remiss och få skenor till handlederna, risken att få bestående men efter graviditeten är allt för stor för att ignorera problement
Källa: Karpaltunnelsyndrom
Mina personliga erfarenheter
Jag har haft problem med CTS sedan jag var 16 år. Jag stod på väntlista att opereras när jag var 20 men bangade för jag vågade inte, problemen hade mer eller mindre försvunnit efter en viktnedgång på 30 kg så det kändes inte nödvändigt.
13 år senare blev jag gravid med min första son och fick i vecka 36 stora problem med CTS:en som gjorde att armarna var bortdomnade upp till armbågarna och värkte riktigt ordentligt. Normalt så domnar tumme, pekfinger och långfinger, så mina besvär var stora. Jag fick skenor till båda händerna som hjälpte otroligt mycket!
Efter graviditeten så fick jag nya problem, inte bara värk och domningar utan nu kändes det som elektriska stötar genom händerna när jag vispade, skar och gjorde andra cirklande rörelser med handlederna, värst var högerhanden.
Under min andra graviditet hade jag skenorna i vecka 8-12 men hade sedan inga som helst större problem! Kanske beror det på att jag den graviditeten bara gick upp 1 kg totalt, så trycket inte blev så stort. Några enstaka somningar och stickningar var allt.
Efter graviditeten återkom problemen! Så när sonen var 6 mån beställde jag tid på vårdcentralen och fick en koll. I böjprovet ska man uppvisa stickningar i händerna inom 30 sek-1 min om man har CTS (och om jag minns rätt), jag fick symtom efter 1-2 sek!
Jag fick remiss till ortopedkirurg och den månaden var lång att vänta!!
Väl hos ortopedkirurgen böjde han lite frågade ett par frågor och allt som allt tog det 5 min att få operationstid 2 veckor senare.
Jag valde att operera min sämsta hand först, högerhanden. Jag kom in på ortopeden och började med att tvätta handen upp till armbågen i 5 min.
Efter det så torkades armen med en steril handduk och jag fick gå in i operationsrummet, där lade man bedövningen genom 2 stick i den delen av handflatan som är precis innan det blir handlov. Bakre delen av "trampdynan" på handen eller vad man ska säga, det här var jobbigaste biten i första operationen, i andra operationen så hade jag emlat handen och det var mycket bättre!
Efter bedövningen tvättades handen omsorgsfullt med sprit och jag fick ta på mig rock och de satte på en manchett (ungefär som en blodtrycksmanchett) och sedan kramade läkaren och sköterskan handen och armen så blodet minskade och så pumpade de upp manchetten. Den skulle hålla det mesta blodet ute ur armen och detta gjorde att armen domnade lite.
De började operera och under andra operationen var detta den jobbigaste biten, det är ett särskilt ljud som uppstår "inne" i armen, ungefär som när man drar en gaffel mot ett köttben (jag ryser bara jag tänker på det). Sedan kunde man känna när de öppnade upp ligamentet, det kändes ungefär som om man hade gummiband som smätte lite i fingertopparna. Sedan var det bara att vänta på när de sydde ihop alltihop, lade tryckförband och sedan var det klart.
Allt som allt tog operationerna som längst 33 min från det jag kom in tills jag gick ut från ortopeden igen!
Under de första 1-2 dygnen ska man ha kvar det klumpiga tryckförbandet och man ska ha handen i högläge, man behöver inte ha handen i luften hela tiden utan jag lade den mot bröstets övre del (jag hade fingrarna vid nyckelbenen) och så hade jag den där. Allt för att minska svullnaden och blödningsrisken. Under första dygnen är panodil en bra sak, inte så att det gör extremt ont men det bultar och bränner lite.
När man tar av tryckförbandet ska det stora plåstret sitta kvar och så använder man samma skena som man använt under graviditeten (om man haft någon).
Under de första 2 veckorna är man ganska handikappad, man får inte lyfta eller bära tungt och t ex byta en blöja är omöjligt eftersom det gör ont att greppa runt blöjan, benen osv... Under första operationen var maken hemma under semester och andra operationen var min mamma hos oss, för ungarna skulle jag omöjligt kunna fixa själv.
Man ska redan samma dag som operationen börja med sjukgymnastik, efter opertionen så går man direkt till terapeut och går igenom rörelser och andra saker med operationen. Det är böjningar på fingrarna och t ex knyta handen som gäller. Lite skrämmande att göra dem först men gör man dem bara sakta och tar det försiktigt så kan man faktiskt tom knyta handen första dagen!
Efter 10-14 dagar tar man stygnen, jag har tagit dem hemma själv båda gångerna för jag tyckte det var onödigt att springa till distriktsköterskan för 5-7 stygn, självklart går man till distriktsköterskan om man inte har någon direkt sjukvårdsutbildning och inte vet hur stygn ska tas.
Efter stygnens tagning underlättades livet drastiskt! Nu kunde man bli blöt om handen - gick ju inte innan pga plåstret. En sådan sak som att tvätta håret kunde jag göra nu!! Innan hade jag fått duscha med maken eller be honom tvåla in mig och schamponera håret.
Nu behöver man bara skenan under den tiden man känner det nödvändigt, första operationen hade jag skenan i 5 veckor på dagtid, efter andra operationen tog det 2½ vecka.
Nu sitter jag här 4 mån efter första operationen och 1 mån efter andra operationen och har 2 händer som fungerar!!! Jag kan sticka utan att händerna somnar efter 5 min, jag kan laga mat utan att få elektriska stötar genom händerna, men framför allt.... jag sover mycket bättre!!!! Jag vaknar inte 2-4 ggr/natt med händer som sover eller av värk!! Ytterligare rapport, 2½ år efter operationerna, och jag är fortfarande lika nöjd! Jag har fått en liten störning när jag stickar men håller jag bara stickorna lite annorlunda så får jag inte "stötarna" men det är allt....
Jag ångrar inte en sekund att jag opererade händerna!




