3/02/2010

Tips & tricks

Här finns tips som jag hittar och andra saker som inte passar in på andra ställen...


Hur man använder galltvål

På fläckar som jag vet kan ge snabba bestående fläckar som t ex tomatsås, barnmat, banan och andra fruktfläckar, brukar jag ta tvål direkt på fläcken, helst innan den har torkat ens. Blöt upp fläcken snabbt i varmt vatten och så på med en klick tvål (eller gnugga med den fasta tvålen). Jobba upp ett lödder och gnugga tyget mot varandra lite. Skulle det vara lite kvar av fläcken efter att jag har sköljt tyget i vatten så bruakr jag lägga det i blöt i en liten skål med hett vatten och galltvål över natten. Dagen efter brukar jag stoppa in det i tvättmaskinen och köra normalt program.
(bild till höger från www.galltval.com)


Tvättade fläckar kan tvättas bort om man har tur, även där gäller att arbeta fläcken med tvål och gärna blötläggning med galltvål över natten.

jag har skurat fönster med varmt vatten och några droppar galltvål, och har torkat torrt med tidningspapper - UTMÄRKT resultat!

Smycken har jag tvättat med galltvål, behöver nog aldrig putsa smycken igen. Nästan svart silver har blivit silvrigt och blankt igen.

Innan tvätt... Direkt efter matning tvättade jag fläcken med galltvål och hett vatten
















Samma haklapp efter en snabb tvätt - dock ligger den på ett papper med en blå rand på...

















---------------------------------------------------------------------

Menskoppen


Nedan är väl vald info från www.menskoppen.se

Vad är menskoppen?
Ett mensskydd som sitter inne i slidan och som samlar upp blodet istället för att suga upp det, som tamponger och bindor gör.

Ska man använda en menskopp flera gånger?
Ja, det är det fina med en menskopp: Du använder den om och om igen i upp till 10 år i sträck.
Du stoppar in den, plockar ut den och tömmer ut mensblodet, tvättar den ren med vatten och tvål och stoppar in den igen. Den är ett flergångsmensskydd, alltså återanvändningsbart.
I slutet av varje mensperiod ska man koka eller sterilisera sin menskopp på annat sätt. Sedan förvarar du den på ett bra ställe tills nästa mensperiod.
Engångsmensskydd som bindor och tamponger måste kastas någonstans och på det sättet bidrar man som tjej till det evigt växande sopberget. Det slipper du med menskopp.

Ramlar den inte ut?
Nej, inte om man sätter in den rätt. Så här funkar det: På koppens övre del finns små hål. Det gör att när du för in koppen med lite luft i, så bildas ett undertryck som håller fast koppen mjukt mot slidväggarna.
Det gör i sin tur att menstruationsblodet rinner in i koppen utan några läckor eller lukt. Det viktigaste vid insättning och uttagande är att inte vara stressad, utan att ta det lugnt och inte spänna sig. Efter några gånger hittar man "sitt" sätt att hantera den.

Bild från menskoppen.se

---------------------------------------------------------------------

Tvättnötter

Hämtat från www.tvaleriet.se

- Tvättnöten är ingen nöt utan en frukt, så nötallergiker kan använda dem -

Tvättnötter Såpnötter
Miljövänligt 100 % biologiskt tvättmedel utan kemikalier.
Milt och skonsamt men samtidigt grundlig och effektiv rengöring av både vit- och kulörtvätt. Kan användas till alla tyger och temperaturer.
Sköljmedel är inte nödvändigt.
Idealisk för allergiker och vid hudproblem - mild mod huden.
Doftneutral. Billigare än traditionella tvättmedel.
Resterna kan komposteras.

Bilden är hämtad från Tvåleriet


Kan även användas till:

Hårshampo, ger håret glans och vitalitet. Tar bort mjäll och gör håret lättare att reda ut. Balsam behövs inte användas.
Till bad av husdjur. Skyddar mot insekter och andra småkryp.
Kan användas som rengöringsmedel i t.ex. kök och badrum.
Saponin innehåller skyddande egenskaper till krukväxter mot t.ex. bladlöss.
Ger glans till guld- och silversmycken, samt skyddar mot oxidation.
Biltvätt, ger samma effekt som vaxning, vattnet pärlar lättare av.

Tvätt i maskin:
Lägg 5 - 8 nötter i en tvättpåse, (beroende på hur hårt smutsad tvätten är, hur hårt/mjukt vatten man har) i en tvättpåse, en hopknuten strumpa eller dylikt och lägg den i tvättmaskinen.
Nötterna kan användas tills de inte glänser längre, då är saponinet i nöten slut, byt bara ut de nötterna som är slut. Du skall inte använda någon typ av tvättmedel eller sköljmedel. Vid vittvätt, kan du använda naturligt blekmedel. Vill man ha doft på sina kläder kan eterisk eller parfymolja användas i sköljningen.

Flytande tvättmedel:

Häll i en kastrull 5 dl vatten och 50 g nötter. Låt koka upp under lock och lämna i blöt i ca 10 min. Sila den avkylda vätskan i en flaska och förvara i kylskåp.
Flytande tvättmedlet används till:
Tvätt, ca 3 msk, maskindisk ca 3 msk, (man kan annars lägga några hela nötter i bestickkorgen),
som allrengöringsmedel, shampo, passar även till husdjur.
Till fönsterputs 2 msk tvättmedel + 3 msk ättika.

¨¨°º© ©º°¨¨°º© ©º°¨¨°º© ©º°¨¨°º© ©º°¨¨°º© ©º°¨¨°º© ©º°¨¨°º© ©º°¨¨



För att slippa imma på badrumsspegeln så tar du en klick raklödder och smetar ut på hela spegeln, torka rent och så immar spegeln inte igen längre!
Att sluta med nappen

Hur gör man för att sluta med nappen?! Tipset jag fick när det var dags här var att sätta fast nappen i ett snöre och binda fast den i sängen och sedan ha en lös napp för natten. Nappen finns tillgänglig men det är ju inte så kul att ligga i sängen hela dagen.

Andra tips:
* Gå till affären och köp en efterlängtad leksak, men man kan bara "betala" med nappen...
* Häng ut napparna i ett träd och låt sedan napparna sakta men säkert försvinna en efter en, säg att det är djurbebisarna som hämtar dem när de ska sova.
* Ge bort" napparna till ankorna i parken...
* Slå in napparna i ett paket och ge dem till en annan bebis.
* Begränsa användandet till en enda napp, som barnet måste hålla ordning på och jobba sedan sakta men säkert ner användandet till endast sängläggning på kvällarna, på morgonen åker nappen ner i "nappburken" och får "sova" hela dagen.

Inga kommentarer: