3/02/2010

Utslag

  • Milier är vita, hårda små prickar som ofta sitter på näsa och kinder. De är helt ofarliga och försvinner av sig själva, oftast inom några veckor efter födseln. Ibland kan de finnas kvar i några månader. Vid ca 1 månads ålder poppar de upp som svampar ur jorden och barnet kan bli väldigt prickigt i någon/några veckor.
  • Storkbett är röda märken som består av en samling små, ytliga blodkärl som inte är upphöjda. De sitter i pannan, på ögonlocken och/eller i nacken. I pannan försvinner de under det första levnadsåret. I nacken kan de finnas kvar i flera år.
  • Värmeutslag är röda utslag som kommer och går. Barnet har dem en stund, ofta i anslutning till att det blivit varmt. Sedan försvinner utslagen när barnet blivit svalare.
  • Hormonplitor är små röda prickar som är lite gula i toppen och som ser ut som små finnar. De beror på hormonpåverkan från mamma.
  • Hemangiom, så kallat smultronmärke, är kärlnystan under huden som ofta skiftar i blått med en klarröd fläck på toppen. De blir ofta synliga först några veckor efter förlossningen och kan sedan fortsätta att öka i storlek under det första halvåret. De är ofarliga och försvinner efter några år. Ibland blir det stora knutor istället för röda märken, ibland kan de bli stora som golfbollar, men de försvinner också så småningom.
  • Röd, torr, skorvig eller irriterad hud kan bero på att barnet har reagerat på något som mamma har ätit, på parfymerat tvättmedel, eller liknande. Kontakta BVC för råd.
  • Blåsor med klart eller grumligt innehåll kan vara en infektion i huden som behöver behandlas med medel direkt på huden eller med medicin som tas via munnen. Kontakta BVC eller vårdcentral för att få hjälp att bedöma vilken behandling som behövs.

Inga kommentarer: