3/02/2010

Vattkoppor

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik:
Sjukdomen börjar oftast med lätt till måttlig feber och värk i kroppen något dygn. Sedan uppstår ett kliande, blåsformigt utslag. Detta brukar först ses på bålen, senare i ansikte, hårbotten och munhåla. Klådan är ofta besvärande. Hosta ingår ofta i bilden (vattkoppor i luftrörens slemhinnor).
Blåsorna, som är vattenklara och lätt går sönder, är ofta omgivna av en smal rodnad. Med tiden blir blåsornas innehåll grumligt, varefter de torkar in och bildar skorpor.
Komplikationer kan uppstå genom att blåsorna infekteras av hudbakterier, t.ex. stafylokocker. Ovanligare komplikationer är en lunginflammation som kan vara mycket besvärlig, och hjärnhinneinflammation, ibland också hjärninflammation.
Särskilt allvarlig är sjukdomen om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar eller drabbar ett nyfött barn till en mor, som just i anslutning till förlossningen insjuknat i vattkoppor.
Sjukdomen kan behandlas med antivirala medel och/eller immunglobulin, vilket dock sällan är nödvändigt. Ofta ges klådstillande medel.
Diagnos ställs i regel utifrån den typiska kliniska bilden men kan bekräftas genom fynd av virus från blåsor, eller att aktuella, virusspecifika antikroppar påvisas i blodprov.

Källa: Smittskyddsinstitutet




















Första dagen på barn 1, vi ritade ringar runt de första för att se hur det utvecklade sig, vi var osäkra på i början om det var virusprickar eller om det var vattkoppor. Han är 2 år 3 mån.

















































Första dagen på kvällen, blåsorna kommer
















Första dagen, utvecklad blåsa














Barn 2

Första dagen














Fjärde dagen














































Sjätte dagen, det är skorpor på alla koppor, dags att gå tillbaka till dagis...














Barn 3 - 7 mån



Andra dagen



























Inga kommentarer: