3/02/2010

Vara gravid

Att vara gravid är inte alltid en dans på rosor! Man kan ha allt från inga som helst känningar till kräkas och hamna på sjukhus, inte kunna röra sig, få klåda och så vidare i all oändlighet!

Enligt min underbara barnmorska så är det som följer:

  • 30% av alla kända graviditeter slutar med missfall, merparten sk ofostriga graviditeter.
  • 50% av blödningar i början på graviditeten betyder inte alls missfall utan beror många gånger på sköra slemhinnor.
  • 70% av alla graviditeter blöder någon gång, vanligtvis under de 12 första veckorna. Merparten av blödningar uppträder under den period man vanligtvis skulle haft mens egentligen = vecka 5, vecka 9, vecka 13 osv vid normal cykel (ca 28 dagar).
  • 30% av alla kvinnor har inga eller mycket små graviditetskänningar. Vilket innebär att man måste inte alls må illa under en graviditet *lyckostar*
  • Ser man ett tickande hjärta i vecka 9-10 så sjunker missfallrisken till 1-5%, precis samma som efter vecka 12. Enligt kompisars IVF-klinker så är risken ca 3%. Man kan alltså säga att ser man ett hjärta i vecka 9-10 eller har passerat vecka 12 så är risken för missfall/fosterdöd mindre än 5%.

Hon har haft rätt i allt annat så jag tror på det hon säger, särskilt som jag har hört merparten från annat håll, t ex läkarna som har konstaterat mina missfall t ex...

Inga kommentarer: