3/02/2010

Barnets längd som vuxen

Man kan så klart inte säga att ”så här långt blir ditt barn”, men i alla fall 70% av barnen brukar följa sin tillväxtkurva.

Om barnet växer enligt sitt arv och om mamma och pappa kom in i puberteten vid en genomsnittlig ålder kommer barnet troligen att följa sin kanal på tillväxtkurvan tills det är vuxet. Om barnet däremot kommer in i puberteten tidigare eller senare eller om pubertetsspurten inte får den omfattning man förväntat, kan barnets vuxenlängd bli helt annorlunda än den man gissat.

Vilken roll spelar arvet?
Längd ärvs från föräldrar till barn. Man känner dock inte till ärftligheten i detalj. Man vet att många arvsanlag har betydelse för barnets längd. Variationer i sådana anlag kan i vissa fall orsaka sjukdomar, men är oftast en del i den mångfald som ger oss alla olika utseende.

Nio av tio barn får en längd som hamnar inom ±10 cm från den beräknade medelföräldralängden.

Enkelt kan ärftlighetslängden beräknas som: (Fars längd+mors längd)/2

Om pappan är 180 cm lång och mamman 170 cm blir ärftlighetslängden (180 + 170)/2 = 175 cm. Är barnet pojke lägger man till 6,5 cm för att få den förväntade medelföräldralängden, är barnet flicka dras 6,5 cm ifrån.

Barnets tillväxt ärvs dessutom i två dimensioner: hur fort man växer och hur lång tid man har på sig att växa. Tiden man har på sig avgörs av hur gammal man hunnit bli när puberteten startar.

Ett barn kan alltså exempelvis ärva att växa långsamt från den ena föräldern och att komma tidigt i puberteten från den andra föräldern. Barnet kommer då att bli kortare som vuxen än den längd som medelföräldralängden förutspått. Barnet som ärvt att växa fort men kommer i puberteten sent kan i stället bli mycket långt.

Läs mer på Growing People och även här



* * *

Interaktiv tillväxtkurva


* * *

Olika sätt att räkna ut hur långt barnen kommer bli:

1. Räkna samman pappans längd plus mammans längd i centimeter. Dra ifrån med tretton om det är en flicka, lägg till tretton om det är en pojke. Dela summan med två.
tex: 167+190+13(pojke)=370/2=185
2. Den längd som barnet har vid två års ålder gånger två.
3. Lägg till 100 cm på barnets längt vid 1 års ålder.
4. Pappans längd + Mammans längd/2 + 6,5 cm för pojke och – 6,5 cm för flicka

Inga kommentarer: