3/02/2010

Ägglossningstester

Vanligaste frågorna och svaren längst ner på sidan!!

Att testa med ägglossningstester var för oss en bra sak. Efter att ha försökt i 7 mån så började man bli lite trött så att man "måste" varannan kväll för att få till en bebis. Efter att ha köpt tester insåg vi att man "måste" bara 1-2 kvällar/månad, resterande tid kunde man "humpa" när man kände för det och känna glädje istället för tvång.


Vad bör man tänka på när man ska testa?
1. Drick inte massor innan du ska testa, man späder då ut hormonet så man kanske inte får rättvisande svar.
2. Testa samma tid varje dag.

Vissa får 2 streck hela cykeln medan andra aldrig får 2 streck mer än samma dag som testet visar positivt.
Fast man får 2 streck betyder det ingalunda att man har ägglossning. Det är först när teststrecket är lika starkt eller starkare än kontrollstrecket som man har ägglossning. Får man positivt ägglossningstest 2 dagar i följd så är man även fruktsam dessa 2 dagar. Det är nu det ska till.

Jag har själv bara positivt en enda dag och nu har jag lärt mig att jag har ägglossning samma kväll. Här nedan kommer jag bygga på med bilder på mina egna ägglossningstester allt eftersom cykeln rullar på. Jag fick barn 2007-07-31 senast och just nu velar vi hur vi ska göra med preventivmedel, så just nu använder vi ältester i preventivt syfte faktiskt!
Har du stegring en dag har du ägglossning inom 12-24 timmar senare, har du stegring två dagar så har du ägglossning inom 24-48 timmar efter första positiva stickan.

Viktigt!
Min personliga erfarenhet och en sak som jag har tipsat andra om är att om man inte får utslag någonsin på ägglossningstesterna - byt testtid! Om jag testar på morgonen så kan jag får negativt, på lunchen får jag positivt medan jag på eftermiddagen får negativt igen! Vissa har extremt kort stegring och kan alltså missa stegringen om man testar vid "fel" tid. Om dagarna går och man inte får stegring fast man kanske känner av ägglossningen eller tycker att man borde ha fått ägglossning - t ex mensen kommer, så kan man göra en tidsbestämning. Man gör under en period, 3 tester om dagen. Visst kostar det tester, men det finns billiga tester som är minst lika bra som de dyra, vilket gör att kostnaden inte behöver bli särskilt stor - min personliga åsikt och erfarenhet är att t ex Billiga Tester eller Testlagrets tester är lika effektiva som Clear Blues extremt dyra.
Man gör då som så att man testar en gång på morgonen, säg vid 7-8 tiden, en gång vid lunch och en gång vid 17-tiden ungefär. Vid något av dessa tillfällen kommer man få stegring, det har skett alla de gånger jag har tipsat om att byta testtider i alla fall.
När jag började med tester i januari 2003, så stod det på beskrivningen att man skulle testa mellan 10-20 på dagen, det var då man säkrast skulle träffa en utsöndring av hormonet. Ett tag senare tog man bort denna instruktionsdetalj och sedan dess har felmarginalerna ökat otroligt! De som aldrig får utslag är många gånger fler än innan. När de sedan har börjat testa inom tiderna har de så fått bättre resultat. Jag säger inte att man absolut inte kan få utslag dygnet runt, men man har större chans att få bra resultat om man testar inom "ramarna".

Observera att testerna kan vara lite "tunna" i färgerna när de har legat på tork några dagar..

Här fick jag känningar 19½ timma efter testet på dag 14.

------------------------------------------------------------------------

Här hade jag solklar stegring på dag 13,
känningar samma kväll/natt och luthealfasen
var här 13 dagar.

------------------------------------------------------------------------

Nu verkar det som att kroppen har ändrat igen,
nu har jag utslag 2 dagar men ägglossning dag 2,
i det här fallet dag 13... så var inte säker på att du känner
din kropp efter en graviditet ;)

------------------------------------------------------------------------

Här missade jag stegring så totalt!
Men jag misstänker ändå stegring på dag 13,
med tanke på hur jag kände på dag 14.


------------------------------------------------------------------------

Här missade jag stegringen på dag 13, den kom nog mycket senare än vad jag är van vid (ändrat sig igen efter sista barnet antagligen)
Jag hade äl på dag 14 här (starka känningar)
Sekret dag 10-15 (om det är av intresse ;))
Nu ska ingen få för sig att vi försöker få nytt barn - oh nej - vi kör på detta sättet just för att UNDVIKA fler barn, iallafall tills nödvändiga åtgärder är vidtagna =)

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------

Alla frågor från Familjeliv.se, svaren är det jag har lärt mig om ältest och mina erfarenheter.

Det sägs ju att ett ältest kan visa positivt utslag på en graviditet?
Ältest kan ge utslag på ägglossning, graviditet och även på mens, de närmaste dagarna innan. Detta pga att testet är känsligt på de flesta sorters hormoner som förekommer som t ex, progesteron, Luteiniserande hormon, och hCG. Får man ett positivt ältest dagarna runt beräknad mens måste man ta ett gravidtest också för säkerhets skull.
Personligen har jag aldrig fått ett positivt ältest innan jag har fått ett positivt gravtest. Ältesten och gravtesten är lika känsliga och således ska teoretiskt inte det ena ge utslag före det andra.

Jag testade med äl test igår vid kl 13 då var det neg sen testade jag kl 18 igen då var det positivt. Saken är den att min man kommer hem ikväll, är det för sent då?
Nej det är det inte. Ältesten ger utslag 12-48 timmar innan ägget släpper, beroende på hur lång utsöndring man har av hormonet, sedan lever ju ägget ytterligare 12-24 timmar.

Jag undrar om det kan visa på ett ÄL-test att man har LH stegning fast man inte har ÄL? Det visade en glad gubbe igår så då hade vi sex. Men kan det ändå vara så att jag inte har ägglossning eller kan man lita på testen?
Nej, man kan inte vara helt säker på att det blir ägglossning av en stegring, stegringen visar bara att alla hormoner finns där de ska och att kroppen har gjort allt förarbete för en ägglossning. Testen visar alltså inte att ägget släpper.

Dum fråga antagligen. Men jag har läst så mycket om att är man gravid så blir strecket på äl-testen jättestarka! Jag fick ett ganska svagt streck på testlagrets grav-test och gjorde flera såna, alla likadana. Så då gjorde jag ett äl-test men det var inte alls starkt....är jag inte gravid då? Någon som vet?
Använd graviditetstest till graviditet och ältest till ägglossning - punkt slut, och ja, det var en ganska dum fråga.

Kan jag göra ett gravtest samtidigt som ägglossningen skulle ha varit eller kan den ge utslag på testet..?
På ältest kan man se graviditet, ägglossning och stegring dagarna innan mens.
På gravtest kan man bara se graviditet.
Om du testar med både ältest och gravtest och får streck på gravtestet och kanske ältestet så är du gravid. Är det bara utslag på ältestet så är det ägglossning.

Är det så att om äl test är neg 1 vecka före bim är jag då inte gravid??
De gånger ältest HAR gett utslag för graviditet hos mig (1 av 4) så har jag fått utslag runt BIM, absolut inte 1 vecka innan.
Ägget fäster ju inte ens förrän 7-4 dagar innan mensen beräknas och så ska ju hormoner komma igång och produceras och ältestet reagerar oftast senare än gravtest...
Ältest är ältest, gravtest använder man när man testar graviditet, eftersom ältesten även ger utslag på mens.

Fler frågor och svar kommer....

213 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 213 av 213
Anonym sa...

Skulle du kunna hjälpa mig med det här?

http://www.familjeliv.se/Forum-1-289/m71758735.html

Skickade länken så du kan se lite bilder.

Anonym sa...

Liten uppdatering :) 12 dagar efter äl, den 23/11 var där lite lite blod på pappret, typ 1/2 ärta max i strl. Trodde det var mensen.som var lite tidig men icke.. Bim var den 25.. kan det ha varit en sen nidblödning? Jag tog ett test på tisdagen Bim +1 Clear Blue digital som visade inte gravid. Men det kanske var för tidigt o testa eg? Hade hela måndagen tecken på att mensen skulle dyka upp, extremt ont i ryggen, men det enda som kom var ökade flytningar, både genomskinliga och vita krämiga.. idag torsdag, Bim +3 tog jag ett nytt test o där var ett svagt svagt + :):) överallt tycker jag att man läser att ett + är ett +.. men kan det verkligen vara så, eller är det ett spökstreck. Använde Clear blue.. köpte ett 2pack, så är det lönt o testa imorgon igen eller ska man vänt några dagar till? De symptom jag har är extremt ont i brösten och en mörk ring runt bröstvårtan... Vågar knappt hoppas! Mvh, em

em sa...

Kunde inte vänta, tog ett test i morse och det är ett starkare + idag :)) såå glad, äntligen gravid! :) Tack för all hjälp! Mvh, em

☆Videhexan på Virkaholic☆ sa...

Åh grattis!!!!!!!!

//Magdalena

Anonym sa...

Har försökt bli gravid nu sedan tidigt i våras men inte lyckats... Testar nu för första gången med CB digital och fick positiv gubbe redan första testet (dag 11) för att se om det hade varit positivt innan så gjorde jag som man inte ska och fortsatte testa de kommande tre dagarna med glad gubbe på alla. Har testat med morgonurinen varje gång... Cykeln är på 27-30 dagar. Så enligt kalendrarna borde äl vara idag eller imorn.... ska jag fortsätta testa för att se när det blir negativt eller hur ska jag/vi göra tänka?!!
Förvirrad!!!!!

smultronoga sa...

Hej jag har en fråga. Har provat med CB äl test i höstas och fick en blinkande glad gubbe, vi myste. testet senare var neg. denna gång skulle jag ha ÄL planerat till en lördag men testade på nyår och fick direkt ett glad gubbe så vi myste. PÅ fredagen sen så tyckte jag att jag hade ÄL ibland har jag tydligare symtom med smärta men flytningar hade jag. Min fråga är kan ÄL testerna visa stegring men ÄL kommer 5-6 dgr senare.?

Anonym sa...

Hej min ägglossning skulle ha varit i måndags den 17/2 men fick inga ÄL känningar alls.. igår vid 16 tiden gjorde jag ett ÄL test men var ej positivt. . Idag vid 18,30 så fick jag ÄL känningar och det fortsatte i ca 5 timmar (till ca 23,30. Gjorde ett ÄL test vid 01,30 ( rätt sent jag vet men ville helt enkelt kolla då jag varit iväg osv så kunde jag det ej före) och då ser jag att det ena sträcket nästan är lika starkt som kontroll sträcket.. är det ÄL utslag eller är det negativt då de inte va precis lika starka? Tacksam för svar

Anonym sa...

Hej,

Bor utomlands sa du far ursakta spraket.

Du har gett mig mer svar an jag nagonsin fatt fran lakare, clearblue eller annan webbsida. Jag har aldrig last om hur agglossning funkar med olika tider pa dygnet. Trodde jag bara inte hade agglossning efter mitt utomhavandeskap och operation av aggledaren.

Men du har hogt mitt hopp till 100% igen och gjort mig fantastiskt glad. Tack for att du utbildar oss noviser.. och nu skall jag faktiskt tom ta ett test imorgon. Har matt daligt hela dagen utan egentlig anledning... skulle vara i vecka 10 isf! Fingers crossed

Anonym sa...

Tänkte fråga om du vet vad som händer med ett äl - test har gått ut i datum? kontrollsträcket har kommit upp och bara en liten svag strimma på teststräcket. Kan teststräcket bli svagare/utebli om testet är gammalt? Började testa med gamla tester innan jag fick hem nya. Testat i 16 dagar och hade symptom på äl i mitten (flytningar, ont i tjejmagen, en dag med lite bruna/rosa flytningar) men inget starkt sträck någon dag...
Tacksam för svar även om det är ett gammalt inlägg!

☆Videhexan på Virkaholic☆ sa...

Hej anonym!

Njae, jag tror inte du ska lita på utgångna tester, testämnena kan nog visa fel efter utgångsdatum.

Anonym sa...

Jag får en ökning i färg på "andra strecket" runt äl, men det blir aldrig lika starkt som testatrecket. Har jag äl eller inte då?

Unknown sa...

Hej! Jag skulle tipsa dig om att under en period, testa 3 gånger om dagen. Första gången vid 8, sedan vid 12 och så vid 16. Jag gissar att du har ett kort "fönster" där du utsöndrar LH och att du missar toppen på din utsöndring.
Du har garanterat ägglossning, men att du missar din starkaste period på dagen.
Med att testa 3 ggr/dag så hittar du antagligen din starkaste tid.
/Magda

Anonym sa...

Hej! Jag undrar över en sak... Du skriver att du lärt dig när du har ÄL. Hur vet man det?? Hade svag värk över äggstockarna + vattnig flytning lör.
Vattnig flytning sön. samt värk över hö. äggstock som blev kraftig mot kvällen, gjorde även ont vid sex. Fick även pos. utslag på äl-test mitt på dgn sön.
Idag mån. känner jag ingenting. Kan den tilltagande smärtan sön. kväll ha indikerat att ÄL skedde? Vad tror du?

«Äldst ‹Äldre   201 – 213 av 213   Nyare› Senaste»